Canadese coyote gaat door voor Belgische hond

12.11.2020, 11:44 (CET)

Een foto van een hondachtige op de achterbank van een auto wordt gedeeld op Facebook met de volgende boodschap: « Gevonden tijdens een wandeling in het park van Zonnebeke. Mooie hond, beetje schuw, had geen bandje aan. Uitgehongerd want hij was een konijn aan het opeten. Met veel moeite in de auto gekregen. Wie helpt me met het vinden van zijn baasje???? » (gearchiveerd hier)

BEOORDELING: Het bericht is een broodjeaapverhaal. Het dier in de foto is geen Belgische hond maar een Canadese coyote. Die werd door een automobilist opgevangen nadat hij de coyote had aangereden op 27 november 2019.

FEITEN: De foto werd al eerder gedeeld op de website van de Amerikaanse nieuwszender CNN. Het vergezelt het artikel over het incident in Manitoba, een centrale Canadese provincie. Op 27 november 2019 was Eli Borditsky 's avonds aan het autorijden toen hij een hond overreed. Of dat dacht hij toch. Hij wou het dier niet gewond achterlaten en nam het mee op de achterbank van zijn auto.

In realiteit ging het om een coyote. Na een verblijf in een rehabilitatiecentrum voor wilde dieren werd de coyote op 27 december 2019 weer vrijgezet in het wild, berichtte Canadese nieuwszender CBC.

Een versie van hetzelfde broodjeaapverhaal werd begin november reeds gedeeld in Poland met een gelijkaardige boodschap. « Kijk deze arme lieve hond die ik heb gevonden, alleen dwalend in het bos. Hij moet vast op de vlucht zijn voor iemand. Ik heb hem meegenomen naar huis en heb hem eten en een bad gegeven. Ik ga hem een nieuwe thuis zoeken. Duimen. » In de reacties zeggen meerdere mensen dat het niet om een hond maar een wolf gaat.

Ook zij vergissen zich. Wolven en coyotes worden vaak door elkaar gehaald. Aan de hand van fysieke kenmerken zijn ze wel te onderscheiden, zeker bij volwassen dieren. Zo zijn coyotes kleiner dan wolven. Hun suit is puntiger dan die van een wolf, en hun oren zijn groter.

---
Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/steventanghe12/posts/3748844488480079 (gearchiveerd: http://dpaq.de/0MtMx)

Artikel CNN: https://edition.cnn.com/2019/12/03/americas/canada-man-hits-coyote-with-car-trnd/index.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/saPn3)

Artikel CBC: https://www.cbc.ca/news/canada/manitoba/coyote-hit-by-car-released-to-wild-1.5417678 (gearchiveerd: http://dpaq.de/gqDDp)

Pools bericht: https://www.wykop.pl/wpis/53292239/patrzcie-jakiego-fajnego-biednego-pieska-znalazlem/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/ZektM)

Het verschil tussen wolven en coyotes: https://wildlife.ca.gov/Conservation/Mammals/Gray-Wolf/Identification (gearchiveerd: http://dpaq.de/uToYG)

---
Contact met het dpa-feitencheckteam:factcheck-belgium@dpa.com