Rechter oordeelt (nog) niet over stemvervalsing in Pennsylvania

06.11.2020, 15:11 (CET)

In de Amerikaanse strijdstaat Pennsylvania zou een rechter fraude hebben vastgesteld met 4000 stemmen. Dat schrijft een artikel op de website ReactNieuws. Meer nog: Donald Trump zou de verkiezingen gewonnen hebben en gewaarschuwd hebben voor stemmen per post, hetgeen fraudegevoelig zou zijn.

BEOORDELING: De vier claims zijn fout. Er is nog geen winnaar bekend in de presidentsverkiezingen. Er is geen bewijs dat stemmen per post fraudegevoelig is. De Democraten zijn niet "betrapt" op fraude in Pennsylvania. Een Republikeinse kandidaat had hierover een rechtszaak aangespannen, maar heeft de eis ondertussen terug ingetrokken. Zelfs Fox News, de gebruikte bron, gaat niet zo ver.

FEITEN: Het artikel valt direct met de deur in huis: "nadat president Trump gisteren de Amerikaanse presidentsverkiezingen won", opent ReactNieuws op 4 november ook op Facebook. Trump verklaarde zichzelf inderdaad de winnaar in een toespraak vanuit het Witte Huis in de vroege uren van 4 november.

Maar het uiteindelijke resultaat van de verkiezingen is nog niet bekend. Op 6 november 2020 zijn nog 6 staten bezig met het tellen van stemmen: Alaska, Nevada, Arizona, Georgia, North Carolina en Pennsylvania. De officiële uitslag kan nog even op zich laten wachten. De laatste keer dat een uitslag zo lang op zich liet wachten was in 2000. Toen won George W. Bush uiteindelijk na een uitspraak van het Supreme Court meer dan een maand na verkiezingsdag.

Dan tenslotte: hebben democraten effectief 4.000 briefstemmen gefraudeerd in county Montgomery, Pennsylvania? Lokale Republikeinse kandidaat Kathy Barnette stapte inderdaad naar de rechter met die beweringen en het verzoek om stemmen in Montgomery niet te laten meetellen. De reden hiervoor was het feit dat het lokale stembureau kiezers had opgebeld omtrent problemen met hun poststem, zoals het ontbrekende of ongetekende buitenste envelope.

In Pennsylvania mochten individuele counties beslissen hoe ze met het probleem van incorrecte poststemmen omgingen. Worden de stemmers gecontacteerd, en hoe: er was een mengelmoes aan beleid doorheen de staat. County Montgomery koos ervoor om stemmers te contacteren om zulke fouten met de poststem recht te zetten. En dat is volgens Barnette het probleem.

De grond van de zaak is nog niet beslist. De rechter gaf Barnette niet "prompt gelijk". Er is nog geen uitspraak, en in de tussentijd moeten de stemmen in kwestie opzij worden gehouden. De rechter leek sceptisch over het verzoek: "Ik begrijp niet hoe de integriteit van de verkiezingen beïnvloed zou kunnen zijn." Op 5 november heeft Barnette een verzoek ingediend om haar oospronkelijke eis in te trekken. Waarschijnlijk komt er dus geen uitspraak over de grond van de zaak.

Het is ondertussen een favoriete boutade van Trump om te beweren dat stemmen per brief fraudegevoelig is. Er zijn geen bewijzen voor en er is geen enkele indicatie dat dit het geval zou zijn. Dat zegt onder andere de directeur van de FBI. Van identiteitscontrole, tot zeer moeilijk na te maken stembrieven: er zijn meerdere manieren waarop stembrieven worden beschermd. De voorzitter van de federale verkiezingscommissie Ellen Weintraub zei ook nog: "Er is simpelweg geen basis voor de complottheorie dat stemmen per post fraude veroorzaakt."

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/reactnieuws/posts/3665449946809655 (gearchiveerd: http://dpaq.de/gcUCo)

Artikel op ReactNieuws: https://reactnieuws.net/2020/11/04/betrapt-democraten-vervalsen-stemmen-in-pennsylvania/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/7KJfb)

Artikel op Fox News: https://www.foxnews.com/politics/pennsylvania-county-ballots-canvassed-changed (gearchiveerd: http://dpaq.de/8N5t5)

Overzicht op Washington Post 5 november 2020: https://www.washingtonpost.com/elections/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/Z0Vvb)

Artikel over toespraak Trump 4 november 2020: https://thehill.com/homenews/campaign/524404-trump-says-hell-go-to-supreme-court-to-stop-votes-from-being-counted (gearchiveerd: http://dpaq.de/HabDm)

Over de Bush v. Gore uitspraak in 2000: https://www.britannica.com/event/Bush-v-Gore (gearchiveerd: http://dpaq.de/XLZSn)

Directeur FBI 'geen bewijs van fraude met stemmen': https://www.forbes.com/sites/alisondurkee/2020/09/24/fbi-director-says-no-evidence-of-national-voter-fraud-effort-undercutting-trump/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/J9cbO)

Hoe stembrieven beschermd worden voor stemfraude: https://theconversation.com/6-ways-mail-in-ballots-are-protected-from-fraud-145666 (gearchiveerd: http://dpaq.de/KekG0) en https://theconversation.com/research-on-voting-by-mail-says-its-safe-from-fraud-and-disease-141847 (gearchiveerd: http://dpaq.de/Hy2NX)

BBC factcheck over stemmen per post: https://www.bbc.com/news/world-us-canada-53353404 (gearchiveerd: http://dpaq.de/1u38K)

Artikel over rechtszaak op Politico: https://www.politico.com/news/2020/11/04/gop-pennsylvania-blocking-ballots-lawsuit-434045 (gearchiveerd: http://dpaq.de/8aWgp)

Artikel over rechtszaak op Forbes: https://www.forbes.com/sites/alisondurkee/2020/11/03/gop-sues-to-throw-out-corrected-mail-in-ballots-in-pennsylvania-montgomery-county/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/YoDgJ)

Update: Barnette trekt eis in: https://www.nbcnews.com/politics/2020-election/live-blog/2020-11-05-trump-biden-election-results-n1246510/ncrd1246624#blogHeader (gearchiveerd: http://dpaq.de/VG5mb)

---

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-belgium@dpa.com