Ex-astronaut Buzz Aldrin zei niet dat maanlanding niet gebeurde

23.10.2020, 15:30 (CEST)

Op Facebook is een video gedeeld waarin astronaut Buzz Aldrin zou hebben toegegeven dat hij nooit op de maan is geweest. De astronaut die deel uitmaakte van de Apollo 11 missie beantwoorde een vraag van een kind. Maar heeft Aldrin, die na Neil Armstrong als tweede een voet op de maan zetten, dat werkelijk gezegd?

BEOORDELING: De video is volledig fout geïnterpreteerd. Buzz Aldrin antwoorde niet door te zeggen dat hij nooit op de maan is geweest. Hij beantwoorde de algemene vraag waarom er al zo lang niemand nog op de maan is geweest. In het volledige interview vertelt hij regelmatig over zijn reis naar de maan.

FEITEN: Op 5 september interviewde een jong meisje (in de video wordt ze geïdentificeerd als Zoey) de voormalige astronaut Buzz Aldrin. Het interview vond plaats op het National Book Festival in Washington DC en valt nog steeds te bekijken op YouTube. Aldrin was aanwezig om zijn nieuwste boek Welcome to Mars: Making a Home on the Red Planet te promoten.

In het interview met Aldrin (op 7:10 van het volledige interview) stelt Zoey de vraag waarom er al een hele tijd niemand meer naar de maan is geweest. Een misleidende video op YouTube - die al meerdere keren gedeeld werd op sociale media - interpreteert het antwoord van Aldrin alsof ze eigenlijk nooit op de maan zijn geweest. Wanneer we naar de transcriptie van de vraag kijken, ligt de werkelijkheid heel anders.

"Why has nobody been to the moon in such a long time?", vraagt Zoey. "That’s not an 8-year-old’s question", zegt Aldrin. "That’s my question. I want to know. But I think I know. Because we didn’t go there. That’s the way it happened. And if it didn’t happen it’s nice to know why it didn’t happen so in the future if we want to keep doing something we need to know why something stopped in the past if we want to keep it going."

Aldrin beantwoordt niet de vraag of hij ooit op de maan is geweest, maar eerder de algemene stelling van waarom de mens al zo lang niet meer naar de maan reisde. "Het is gewoon niet gebeurd, dat is hoe het gebeurd is", zegt hij, verwijzend naar het feit dat men al lang niet meer naar de maan ging sinds de Apollo 11 missie van 1972.

Later en eerder in het interview praat Aldrin regelmatig over zijn reis naar de maan. De tweede vraag, "was je een beetje bang om naar de maan te gaan, omdat niemand er ooit was geweest?" beantwoorde Aldrin met het verhaal hoe ze op de maan zijn geland. "We wilden allemaal dat het lukte, en dat was zo", zei Aldrin. Intussen hebben al 12 mensen voet gezet op de maan.

Ook Snopes voerde in het verleden al een factcheck uit naar dit onderwerp.

---

Links:

Facebook bericht: https://www.facebook.com/mirian.heidekamp.5/posts/2694116520732119 gearchiveerd: http://dpaq.de/ZLafR)

Interview op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=Y4UP6nRMuGs&feature=emb_title (gearchiveerd: http://dpaq.de/XKkSl)

Presentatie boek Buzz Aldrin: https://www.youtube.com/watch?v=sGrdhrkxXkQ (gearchiveerd: http://dpaq.de/bcP5Y)

Misleidende video YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=sGoXn1vMrjE&fbclid=IwAR30efPwMjHOwi30oQGfUYiuoQcBPXM5BeJ4Mvt0qeeOwoIln74-el1P6oo (gearchiveerd: http://dpaq.de/w3Zim)

Viraal Facebookbericht: https://www.facebook.com/86518833689/videos/10156942195528690/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/cQfXu)

Artikel Universe Today: https://www.universetoday.com/55512/how-many-people-have-walked-on-the-moon/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/UyUSj)

NASA apollo 11: https://nssdc.gsfc.nasa.gov/planetary/lunar/apollo.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/JAjgL)

NOS Maanlanding: https://nos.nl/artikel/2294324-hoe-nederland-50-jaar-geleden-de-eerste-maanlanding-zag.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/xsVID)

Factcheck Snopes: https://www.snopes.com/fact-check/buzz-aldrin-moon-admission/

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com