Meerdere toppolici reageerden niet op gruweldaad in Parijs

22.10.2020, 21:18 (CEST)

Is Groen-voorzitter Meyrem Almaci de enige toppolitica die weigerde om haar medeleven te betuigen na de gruwelijke moord op de Franse leerkracht Samuel Paty? In enkele berichten op Facebook wordt beweerd van wel. Twee berichten werden bijna 500 keer gedeeld, maar kloppen ze ook?

BEOORDELING: Het bericht is onwaar. Meyrem Almaci heeft inderdaad haar medeleven niet betuigd voor de onthoofding van de Franse leerkracht, maar ze is lang niet de enige politica. Bijna alle Vlaamse partijvoorzitters hebben dat ook niet gedaan. Bovendien heeft ze niet geweigerd om haar steun te betuigen, ze heeft zich er gewoon niet over uitgesproken.

FEITEN: Op 16 oktober werd de Franse leraar Samuel Paty op gruwelijke wijze vermoord door een geradicaliseerde moslim. De geschiedenisleerkracht had begin oktober een les gegeven over vrijheid van meningsuiting, en daarbij toonde hij volgens het parket in Parijs twee karikaturen van de profeet Mohammed. Die verschenen eerder ook in het magazine Charlie Hebdo.

De auteur van het bericht beweert dat Almaci de enige politica is die weigerde om haar steun te betuigen voor de gruwelijke moord. Volgens Groen-woordvoerder Litte Frooninckx klopt daar niets van. "Mevrouw Almaci heeft nooit geweigerd om haar medeleven te delen, niemand heeft haar gecontacteerd", zegt ze. Op Twitter reageerde Almaci intussen wel op de toespraak van Frans president Emmanuel Macron.

"Hier wordt geïnsinueerd dat ik door niet actief te reageren, deze daden goedkeur", zegt de Groen-voorzitter zelf aan dpa. "Dat klopt gewoon niet. Ik veroordeel deze daden wél en was er oprecht door gedegouteerd. Maar soms reageer ik, soms niet. Ik beslis wanneer ik het wel en niet doe, en ik doe dat vanuit een democratische, menselijke insteek." Kortom, er is geen sprake van enige vorm van 'weigeren'.

Almaci en haar woordvoerder hekelen ook het feit dat ze steeds door haar achtergrond de nodige reacties ontvangen. "Damned if you do, and damned if you don't", zegt Almaci. "De bagger die ik krijg, of ik nu reageer of niet, is onafgebroken. Zeker wanneer je ziet dat het merendeel van de andere partijvoorzitters ook niet hebben gereageerd. Ik distantieer mij van wat er gebeurd is als mens, als democraat en uiteraard ook als moslim. Maar het is niet omdat ik moslim ben, dat ik mij bovenmatig moet distantiëren van alles."

Het klopt dat de grote meerderheid van de partijvoorzitters op sociale media niet reageerden op de moord op Samuel Paty. Dat toonde Knack eerder aan in een factcheck over hetzelfde onderwerp. De factcheckers van Knack kregen bovendien geen reactie van één van de auteurs die zijn bericht later verwijderde.

Ter illustratie, om Almaci te vergelijken met andere politici, nemen we de andere Vlaamse partijvoorzitters er even bij: Joachim Coens (CD&V) reageerde op 21 oktober, drie dagen na het Facebookbericht. Bart De Wever (N-VA), Connor Rousseau (Vooruit), Egbert Lachaert (Open Vld) en Peter Mertens (PVDA) reageerden niet. Tom Van Grieken (Vlaams Belang) deed dat wel, al deelde hij niet zozeer medeleven, maar kritiek op de samenleving en verontwaardiging over de daad. In conclusie: Meyrem is zeker niet de enige toppolitici die niet reageerde op de moord op Samuel Paty.

---

Links:

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/eric.tackaert/posts/3657816724277599 (gearchiveerd: http://dpaq.de/vSJXC)

Bericht VRT over moord in Parijs: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/10/19/betere-beveiliging-voor-scholen-in-frankrijk/

Meyrem Almaci retweet: https://twitter.com/MeyremAlmaci/status/1319188862720147458 (gearchiveerd: http://dpaq.de/LhUJB)

Knack factcheck: https://www.knack.be/nieuws/factcheck/factcheck-nee-meyrem-almaci-is-niet-de-enige-toppolitica-die-geen-medeleven-heeft-betuigd-na-onthoofding-franse-leraar/article-longread-1656507.html?fbclid=IwAR2jpfRvqMHp6JQLzygSh-ekrSaFXRZx0KAnCmT0M68h1MI7VYlqQTjA9K4 (gearchiveerd: http://dpaq.de/xaPGF)

Tweet Tom Van Grieken: https://twitter.com/tomvangrieken/status/1317172559755026436 (gearchiveerd: http://dpaq.de/1Aydi)

Tweet Joachim Coens: https://twitter.com/joachimcoens/status/1319006470613143553 (gearchiveerd: http://dpaq.de/htmgG)

Tom Van Grieken Facebook: https://www.facebook.com/tomvangrieken/posts/4556180404453285 (gearchiveerd: http://dpaq.de/jMyBJ)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com