Overleden proefpersoon coronavaccin kreeg placebo

22.10.2020, 13:47 (CEST)

"Een Braziliaans proefpersoon die het coronavaccin van AstraZeneca/Oxford toegediend kreeg, is overleden", leest een Facebookpost. "Ondanks het overlijden worden de proeven niet stopgezet. Het gaat om het vaccin dat ook ons land besteld heeft," voegt de Facebookgebruiker nog toe (gearchiveerd).

BEOORDELING: Het nieuws werd uit de context getrokken. De 28-jarige man maakte deel uit van de controlegroep en kreeg een placebo. Hij is dus niet overleden door het vaccin.

FEITEN: Op 21 oktober 2020 maakte de Braziliaanse gezondheidsautoriteit Anvisa bekend dat een 28-jarige man overleed die deelnam aan de proef van het coronavaccin van AstraZeneca. Dat schreef de Braziliaanse media en werd opgepikt door de internationale pers, waaronder de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Anvisa bevestigde het nieuws ook aan het Duitse persagentschap dpa.

Oorspronkelijk was er verwarring over de precieze omstandigheden van het overlijden. Een bron nabij het onderzoek bevestigde later aan Reuters dat de man deel uitmaakte van de controlegroep. Hij kreeg het coronavaccin dus niet. "De proef zou stilgelegd zijn geweest indien de overleden vrijwilliger het vaccin had gekregen", schrijven ze. Dat bevestigt de Braziliaanse media ook. De krant Globo rapporteert dat de 28-jarige arts overleed aan COVID-19.

De proeven worden dus niet stopgezet. Indien het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford een Europese vergunning krijgt om op de markt te worden gebracht zal België het mee aankopen. Dat meldde het Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG) in augustus al. Het is wel niet het enige coronavaccin dat België plant aan te kopen. De Europese Commissie heeft ook een contract gesloten met het Belgische pharmaceuticabedrijf Janssen voor de aankoop van hun kandidaatvaccin.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/groups/266179167887195/permalink/396328348205609 (gearchiveerd: http://dpaq.de/2kNJN)

Artikel HLN: https://www.hln.be/buitenland/28-jarige-arts-en-proefpersoon-vaccin-astrazeneca-overleden-maar-testen-gaan-door-vrijwilliger-kreeg-placebo~a902a013/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/FUKtA)

Artikel Tagesschau.de met bron dpa: https://www.tagesschau.de/ausland/coronaimpfstoff-astrazeneca-101.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/ffHbp)

Artikel Reuters: https://uk.reuters.com/article/uk-health-coronavirus-brazil-vaccine/astrazeneca-covid-19-vaccine-trial-brazil-volunteer-dies-trial-to-continue-idUKKBN2762OT (gearchiveerd: http://dpaq.de/UlzzA)

FAGG over coronavaccins: https://www.fagg-afmps.be/nl/news/coronavirus_belgie_akkoord_met_aankoop_kandidaatvaccin_janssen_johnson_johnson (gearchiveerd: http://dpaq.de/KJhMh) en https://www.fagg.be/nl/news/coronavirus_belgie_doet_mee_met_europa_voor_de_aankoop_van_het_kandidaatvaccin_tegen_covid_19 (gearchiveerd: http://dpaq.de/SGq3F)

Artikel Globo: https://g1.globo.com/rj/rio-de-janeiro/noticia/2020/10/21/voluntario-brasileiro-que-participava-dos-testes-da-vacina-de-oxford-e-morreu-com-a-covid-19-era-ex-aluno-da-ufrj.ghtml (gearchiveerd: http://dpaq.de/ZNTau)

Artikel CNN Brasil: https://www.cnnbrasil.com.br/saude/2020/10/21/anvisa-e-notificada-de-morte-de-voluntario-em-testes-de-vacina-de-oxford (gearchiveerd: http://dpaq.de/s5Rmz)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com