Duits tv-programma bekende geen overdreven verslaggeving

14.10.2020, 17:55 (CEST)

Een Oostenrijkse YouTubevideo dat lijkt de aanpak van de media tijdens de coronacrisis aan te klagen wordt gedeeld op Facebook (gearchiveerd). De Duitse tv-zender ARD zou ernstige fouten hebben gemaakt in zijn verslaggeving van de pandemie. Dat wordt geclaimd op basis van de thumbnail. Die toont een afbeelding van het programma 'ARD Extra' met het opschrift "Ja, wir haben übertrieben", oftewel: "Ja, we hebben overdreven".

BEOORDELING: De Duitse zender ARD heeft die uitspraak niet gedaan en heeft zich niet verontschuldigd voor een overdreven verslaggeving.

FEITEN: De thumbnail van de video toont Wiebke Binder, presentatrice van het duidingsprogramma ARD Extra op de Duitse tv-zender. Het citaat erbij wekt de indruk dat ergens in de uitzending de woorden gezegd werden.

De video zelf is een fragment van de uitzending van ARD Extra van 5 oktober 2020, met name van 11:54 tot 20:00 van de originele uitzending. Presentatrice van dienst was Susanne Stichler, niet Binder. De reportage ging over de stijgende besmettingscijfers in Duitsland en wat ze nu exact betekenen.

De thumbnail in de video heeft dus niets te maken met de inhoud van de uitzending. Noch de afgebeelde presentatrice, noch de quote waarin ARD toegeeft dat hun verslaggeven overdreven was.

In de reportage komen viroloog Hendrik Streeck en professor Torsten Bauer aan bod. Zij bespreken hoe het aantal besmettingen inderdaad stijgt, maar dat het aantal ziekenhuisopnames stabiel blijft aangezien momenteel vooral jongeren besmet geraken. De algemene vraag van de uitzending was hoe de media in zijn verslaggeving moet omgaan met de besmettingscijfers, nu de situatie niet meer te vergelijken is met die van het voorjaar.

De afbeelding van Binder lijkt afkomstig te zijn van de uitzending van 22 april 2020 (ongeveer 0:16). Het beeld is een van de eerste afbeeldingen op Google Images van Wiebke Binder. Die aflevering ging over de ontwikkeling van een coronavaccin. Ook daarin komt de quote van de Youtube video niet voor.

De audio-zoekmachine Spaactor staat toe om woorden op te zoeken die voorkwamen in video- of audiofragmenten. De zin "Ja, wir haben übertrieben" komt nergens voor in de ARD-mediatheek.

---

Links:

Facebookpost I: https://www.facebook.com/agnes.boedt/posts/10158343319581144 (gearchiveerd: http://archive.vn/Lalmk)

Facebookpost II:
https://www.facebook.com/vincent.doelman/posts/3397173123697047 (gearchiveerd: http://archive.vn/HR63w)

Youtube video: https://youtu.be/pn8zQ7qY_fY (gearchiveerd: http://dpaq.de/Yt7ai)

ARD Extra uitzending 5 oktober 2020: https://www.daserste.de/information/nachrichten-wetter/ard-extra/videosextern/ard-extra-die-corona-lage-344.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/Mtcli)

ARD Extra uitzending 22 april 2020: https://www.daserste.de/information/nachrichten-wetter/ard-extra/sendung/ard-extra-die-corona-lage-190.html

Google Images: http://dpaq.de/97cuq

Zoektocht op Spaactor: https://www.spaactor.com/search?mode=custom&orWords=&andWords=%22wir+haben+%C3%BCbertrieben%22&notWords=&occurrence=all&selectedChannel=all&channel=all&period=complete&language=de (gearchiveerd: https://archive.is/fT53G)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com