Ongemarkeerde politiewagen is met ANPR-camera's uitgerust

09.09.2020, 14:52 (CEST)

Een facebookpost toont een foto van een ongemarkeerde politiewagen, een zwarte Volvo V40, met twee camera's op de motorkap. "Flitser ingebouwd op de motorkap", zegt de facebookgebruiker. "Is dit het nieuwe wapen van politie Gent?" vraagt hij zich nog af.

BEOORDELING: De post is gedeeltelijk fout. De ongemarkeerde politiewagen van de lokale Gentse politie is uitgerust met ANPR-camera's. Die is niet bedoeld om te snel rijdende automobilitsten te flitsen, maar om nummerplaten te scannen.

FEITEN: De zwarte Volvo V40 is inderdaad een burgerauto van de lokale politie in Gent. Dat bevestigt een woordvoerder van de politiezone aan dpa. "Momenteel zijn wij een wagen aan het testen die uitgerust is met ANPR-camera's", klinkt het. "Die dient niet om te flitsen, maar om nummerplaten te scannen."

ANPR-camera's geven via het scannen van de nummerplaat info over onverzekerde en ongekeurde voertuigen, onbetaalde boetes en gestolen auto's. "Maar we kunnen het ook gebruiken om de naleving van het circulatieplan te controleren", voegt de woordvoerder van de Gentse politie nog toe.

De Volvo op de foto is gelijkaardig aan het model op de website van Securoad, een bedrijf gespecialiseerd in verkeersveiligheid. Securoad werkt samen met de Gentse politie en heeft de politiewagen uitgerust met ANPR-camera's, zo bevestigt Securoad aan dpa. "Die camera's controleren niet de snelheid van een auto maar scannen de nummerplaat", herhalen ze. Dat staat ook te lezen op hun website.

---
Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/groups/1447380645498534/permalink/2662071180696135 (gearchiveerd: http://dpaq.de/kk4TJ)

Over ANPR-camera's: https://www.intolaw.be/verkeersrecht/faq/anpr-camera%E2%80%99s-wat-hangt-er-werkelijk-boven-ons-hoofd (gearchiveerd: http://dpaq.de/W4edd)

Website Securoad: https://www.securoad.be/over-securoad.html

Mobiele ANPR van Securoad: https://www.securoad.be/over-securoad.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/dsjZf)

---
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com