Professor Tasuku Honjo stelt China niet verantwoordelijk voor het SARS-CoV-2-virus

04.09.2020, 19:55 (CEST)

Een artikel dat in verschillende talen gedeeld wordt op sociale media citeert de Japanse professor Tasuku Honjo. Volgens het artikel zou de professor hebben gezegd dat het coronavirus niet natuurlijk tot stand kwam. Verschillende argumenten worden aangehaald om die theorie te ondersteunen. Honjo zou beweerd hebben dat het virus artificieel, en dus menselijk, ontwikkeld is. Bovendien beschuldigt hij China van de ontwikkeling, maar heeft hij dat echt gezegd?

BEOORDELING: Neen, professor Tasuku Honjo heeft nooit zulke uitspraken gedaan. Hij heeft niet gezegd dat het virus artificieel gemaakt is, noch dat China ervoor verantwoordelijk is.

FEITEN: Professor Tasuku Honjo is een gekend immunoloog. In 2018 won hij de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde. De professor ontkent uitdrukkelijk dat hij zulke uitspraken zou hebben gedaan, zoals die te lezen zijn in het artikel. Honjo sprak daarover officieel op de website van de Universiteit van Kyoto, waar hij werkt.

"Het doet me veel verdriet dat mijn naam en die van de universiteit van Kyoto worden gebruikt om valse beschuldigingen en desinformatie te verspreiden (...)", schrijft hij. "Op dit moment, wanneer we al onze energie nodig hebben om de zieken te verzorgen, de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan en een nieuw begin voor te bereiden, is het verspreiden van ongegronde beweringen met betrekking tot de oorsprong van de ziekte gevaarlijk verontrustend."

---

Links:

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3373100226113268&set=a.706837679406216&type=3 (gearchiveerd: http://dpaq.de/MfIEQ)

Statement Universiteit Kyoto: https://www.kyoto-u.ac.jp/en/about/events_news/department/koto-kenkyu-in/news/2020/200427_1.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/qZNwy)

Nobelprijs voor Geneeskunde 2018: https://www.nobelprize.org/prizes/medicine/2018/honjo/facts/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/aqUvL)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com