Jonge Fransman verkeert niet in levensgevaar na aanvaring met groepje jongeren in Lyon

31.08.2020, 16:11 (CEST)

Augustin, een zeventienjarige jongeman uit Lyon, zou door een groepje allochtonen in elkaar geslagen zijn nadat hij zag hoe die twee meisjes belaagden en hij tussenbeide wou komen. Hij werd "halfdood geslagen" en ligt momenteel in het ziekenhuis met "levensgevaarlijke verwondingen", aldus een facebookpost. Een andere facebookgebruiker beweert dan weer dat Augustin "vecht voor zijn leven in een ziekenhuis". 

BEOORDELING: De beweringen zijn gedeeltelijk fout. Het klopt dat Augustin op 21 augustus 2020 een klap of klappen kreeg van een groepje jongeren nadat hij vier meisjes wou verdedigen. De beweringen over de aard van zijn verwondingen zijn fout. Die zijn niet levensgevaarlijk. Hij werd niet halfdood geslagen en hij vecht niet voor zijn leven in het ziekenhuis. Het gerecht is nog op zoek naar de dader(s). Er is tien dagen na het incident geen bewijs dat het om een groepje allochtonen gaat.

FEITEN: Augustin kreeg op vrijdag 21 augustus inderdaad een klap of klappen van een groepje jongeren nadat hij een groep meisjes wou helpen. Het nieuws werd oorspronkelijk gemeld door de broer van Augustin op diens facebookpagina. Het verhaal is daarna op sociale media een eigen leven beginnen leiden met de hashtag #JusticePourAugustin. Rechtse politici waaronder Marine Le Pen, voorzitster van Front National, en Nicolas Dupont-Aignan, voorzitter van Debout la France tweeten over de zaak. De facebookgroep Justice Pour Augustin, gestart door familie en vrienden, heeft al ruim 11.000 leden. Veel details zijn nog onduidelijk, omdat de versies van de verschillende betrokken partijen elkaar tegenspreken. 

De broer van Augustin vertelde het verhaal initieel op zijn facebookpagina, maar die is niet meer publiek. Vijf jongeren zouden een groepje meisjes aangevallen hebben, waarop Augustin de meisjes wou verdedigen. Dat liep uit de hand en de jongeren sloegen Augustin zonder reden in elkaar, aldus de facebookpost. Volgens de familie van Augustin heeft hij "meerdere gebroken tanden, een gebroken kaak en moet hij geopereerd worden aan zijn wervelkolom." 

De vier meisjes die Augustin wou verdedigen deelden hun relaas van de gebeurtenissen onder andere met de lokale televisiezender France 3 en Checknews. Zo zouden de meisjes niet aangevallen zijn door het groepje jongeren. De jongeren spraken de meisjes aan en vroegen naar hun snapchataccounts, waarop de meisjes zeiden dat ze niet geïnteresseerd waren. "Ze waren volhardend maar hebben ons niet aangeraakt", vertelt een van de meisjes aan Checknews. "Ze waren niet vulgair of respectloos." Augustin zou volgens hen vergezeld zijn door een vriend toen hij tussenbeide kwam en begon te discussiëren met het groepje jongeren.

Ook over de ernst van het gebruikte geweld vertellen de meisjes een ander verhaal. De discussie liep uit de hand: Augustin kreeg een klap op zijn kaak en viel op de grond. Volgens de meisjes verloor hij het bewustzijn niet. "Hij kreeg geen pak slaag, er was enkel die ene klap", aldus één van de meisjes. Ze bleven een tijdje bij Augustin en bedankten hem. "Hij had goede bedoelingen. Het was dapper want we hadden in gevaar kunnen zijn", zegt een van de meisjes nog.

Op zondag 23 augustus, 2 dagen na de feiten, heeft Augustin een klacht neergelegd. Op woensdag 26 augustus berichtte de procureur van de Republiek voor Lyon in een persbericht over de reeds bekende feiten. Dat nuanceert het verhaal van de familie en hoe het wordt gedeeld op sociale media. Het parket bevestigt grotendeels het verhaal van de meisjes, waarvan er twee ook verhoord zijn. "De spanningen stegen en de aanklager kreeg een klap in het gezicht. Daarna is het groepje jongeren snel vertrokken". Augustin heeft aan de rechercheurs vertelt dat hij een klap op de kaak heeft gekregen, en dat hij het "gevoel" had nog een tweede slag te krijgen, zonder zeker te zijn, aldus het parket.

De procureur vertelt ook meer over de gezondheidstoestand van Augustin. Een dokter stelde bij Augustin een onderkaakbreuk en een tandletsel vast. De verwondingen zouden overeenkomen met "een enkele klap in het gezicht." Hij werd vorige week geopereerd aan de kaakbreuk en is 21 dagen arbeidsonbekwaam.

De identiteit van de dader(s) blijft voorlopig een mysterie. In het kader van het onderzoek lanceerde de politie van Lyon een oproep in de zoektocht naar getuigen. Er is momenteel nog geen bewijs dat het om een groepje allochtonen ging die de klappen uitdeelden. 

Kortom, er circuleert een mengelmoes van waarheden en onwaarheden op sociale media rond het verhaal van Augustin. Het is wel zeker dat hij niet levensgevaarlijk gewond is en niet "halfdood" werd geslagen.

---
Links:

Facebookpost I: https://www.facebook.com/vlaamsfrontofficieel/posts/192930435597296 (gearchiveerd: http://dpaq.de/CUSmy)

Facebookpost II: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=311232410297892&id=114342436653558 (gearchiveerd: http://dpaq.de/u04xo)

Artikel 20minutes: https://www.20minutes.fr/societe/2847039-20200826-lyon-elements-enquete-revelent-affaire-augustin-devenue-trop-vite-virale (gearchiveerd: http://dpaq.de/cdnTO)

Artikel Paris Match: https://www.parismatch.com/Actu/Societe/Agression-d-Augustin-a-Lyon-l-enquete-tempere-la-version-de-la-famille-1700262 (gearchiveerd: http://dpaq.de/Wn2o1)

Artikel Lyon Capitale: https://www.lyoncapitale.fr/actualite/affaire-augustin-a-lyon-les-elements-deja-connus/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/sgzmm)

Artikel Liberation/Checknews: https://www.liberation.fr/checknews/2020/08/25/que-sait-on-de-l-agression-d-augustin-a-lyon_1797672 (gearchiveerd: http://dpaq.de/PV4aV)

Artikel France3: https://france3-regions.francetvinfo.fr/auvergne-rhone-alpes/rhone/lyon/ce-que-on-sait-agression-augustin-17-ans-place-bellecour-lyon-1866012.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/14Toe)

Artikel le Figaro met facebookpost broer Augustin: https://www.lefigaro.fr/flash-actu/tabasse-pour-avoir-defendu-des-filles-enquete-ouverte-a-lyon-20200824?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR39YUEyYgxwO7jsvB8kpSynrMJZUqjtq0rdfcB51rsS9EajGlEZxH91XqQ#Echobox=1598430685 (gearchiveerd: http://dpaq.de/3BJEE)

Oproep politie getuigen: https://twitter.com/PoliceNat69/status/1297947886202781696 (gearchiveerd: http://dpaq.de/wgEVq)

Tweet Marine Le Pen: https://twitter.com/MLP_officiel/status/1297975690768322560 (gearchiveerd: http://dpaq.de/Tzp6k)

Tweet Nicolas Dupont-Aignan: https://twitter.com/dupontaignan/status/1297893101940486144 (gearchiveerd: http://dpaq.de/UVB7o)

Facebookgroep Justice Pour Augustin: https://www.facebook.com/groups/335279250936168

---
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com