Steriel of niet, mondmaskers zijn effectief tegen de verspreiding van het coronavirus

25.08.2020, 11:14 (CEST)

Een uitspraak van microbioloog Antoine Khoury doet de ronde op Facebook. De maskers die te koop zijn zouden niets doen om mensen te beschermen tegen het SARS-CoV-2-virus. Ze zijn niet steriel, zoals in de ziekenhuizen, en mogen niet langer dan 15 tot 20 minuten gedragen worden vooraleer ze transformeren in een broeihaard van bacteriën. De stoffen mondmaskers zouden nog erger zijn omdat ze poreus zijn.

BEOORDELING: De beweringen zijn fout. De mondmaskers die vrij te koop zijn hoeven niet steriel te zijn, zonder dat het afbreuk doet aan hun beschermingsgraad. Je kan het vier uur aan een stuk dragen zonder afbreuk te doen aan de beschermingsgraad. Tenslotte is de term 'porositeit' gebruiken met betrekking tot de (in)efficiëntie van maskers incorrect. Zonder porositeit in het materiaal zou het onmogelijk zijn om te ademen in een masker.

FEITEN:

De mondmaskers die verkocht worden zijn inderdaad niet steriel. Maar dat is geen criterium om hun beschermingsgraad te bepalen, zo zegt Jean Ruelle, viroloog verbonden aan de Université Catholique de Louvain (UCL). "Steriel wil zeggen dat de maskers vrij zijn van micro-organismen op het moment dat ze worden uitgepakt. Zodra ze in contact komen met de omgeving zijn ze dat niet meer."

"Een masker kan je ongeveer 4 uur aan een stuk dragen zonder dat het verliest aan efficiëntie", vertelt professor Benoît Kabamba-Mukadi, verbonden aan de UCL en hoofd van het microbiologielabo in het universitair ziekenhuis Saint-Luc. "Als je het niet continu draagt, kan je een masker een dag lang gebruiken." Er is dus geen sprake van de 15 tot 20 minuten zoals vermeld in de post. 

"Elk masker dat je lang draagt kan een vochtige omgeving worden waar bacteriën zich vermenigvuldigen. Een vochtig mondmasker kan inboeten aan zijn filterfunctie", vult Jean Ruelle aan. "Het is aangeraden om je masker regelmatiger te vervangen als je veel moet praten."

Porositeit gebruiken als kritiek op de efficiëntie van mondmaskers houdt dan weer geen steek. "Als er geen enkele porositeit in de stof zou zijn kan je onmogelijk ademen", vertelt Jean Ruelle. De kritiek is waarschijnlijk gelinkt aan het feit dat stoffen mondmaskers vaak comfortabeler zijn om in te ademen. "Maar dat hangt ook af van de kwaliteit van de stof en eventuele filters", concludeert Ruelle.

Antoine Khoury, die de uitspraak inderdaad heeft gedaan, is een Canadees microbioloog en directeur van het bedrijf Vacci-Vet. Dat bedrijf is gespecialiseerd in vaccins voor boerderijdieren.

---
Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/monique.vandenbossche.14/posts/3604199076258103 (gearchiveerd: http://dpaq.de/7nBIl)

Over Jean Ruelle: https://uclouvain.be/en/research-institutes/irec/jean-ruelle-pi.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/pSvox)

& https://uclouvain.be/fr/instituts-recherche/irec/actualites/les-infos-des-expert-es-irec-sur-le-coronavirus.html

Over professor Kabamba-Mukadi: https://uclouvain.be/fr/instituts-recherche/irec/mblg/benoit-kabamba-mukadi-pi.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/OeLfG)

Richtlijn Sciensano m.b.t. gebruik stoffen mondmaskers: https://covid-19.sciensano.be/sites/default/files/Covid19/Praktische%20richtlijnen%20rond%20gebruik%20van%20stoffen%20mondmaskers_RMG.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/EXQZd)

Over Antoine Khoury en Vacci-Vet: https://www.vacci-vet.com/en/ (gearchiveerd :  http://dpaq.de/0A60l)

Artikel met uitspraken Khoury: https://www.lecourrier.qc.ca/une-mesure-dangereuse-selon-un-microbiologiste/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/wB0AJ)

---
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com