Oude kettingmail bevat geen uitspraken van voormalig procureur-generaal Yves Liégeois

20.08.2020, 09:40 (CEST)

'Scherpe woorden' van Antwerps procureur-generaal Yves Liégeois over 'sjoemelende migranten' worden gedeeld in een Facebookpost. Er volgen tien uitspraken ter illustratie van het Belgisch asielbeleid die afkomstig zouden zijn van Liégeois.

BEOORDELING: Het gaat om een oude tekst die al bijna 9 jaar de ronde doet als kettingmail. De uitspraken komen niet van Yves Liégeois, die sinds 2014 advocaat-generaal is in Antwerpen. Ze zijn afkomstig van een artikel in Het Laatste Nieuws van 2011 en zijn toegeschreven aan 'een rechter'.

FEITEN: In zijn mercuriale van 1 september 2011 – de traditionele toespraak bij de start van het gerechtelijk jaar – nam toenmalig Antwerps procureur-generaal Yves Liégeois het Belgisch asielbeleid inderdaad flink op de korrel. Dat veroorzaakte destijds ophef, en sindsdien is het een eigen leven gaan leiden. Zo ook in een kettingmail die in 2011 voor het eerst de ronde deed. Dat is de tekst die nu ook in de facebookpost is overgenomen. Unia, het interfederaal gelijkekansencentrum, schreef er in 2016 ook al over.

De beweringen in de facebookpost zijn nochtans niet gemaakt door meester Liégeois. De integrale tekst van de mercuriale staat online, en daarin staan geen van de 10 uitspraken die in de Facebookpost worden gedaan. Dat bevestigt Liégeois telefonisch aan dpa. "Als het daar niet in staat, heb ik het niet gezegd", verklaart hij. "Die toespraak was nodig om de politiek wakker te schudden. Het moest gezegd worden. Maar daarna zijn mijn woorden volledig uit de context gehaald", vertelt hij nog.

In de facebookpost wordt ook José Masschelin vermeldt, gerechtsjournalist bij Het Laatste Nieuws. Hij schreef inderdaad over de toespraak in de krant van 3 september 2011. HLN stuurde dpa een pdf-versie van het bewuste artikel. Daarin staan de 10 uitspraken die gedeeld worden in de Facebookpost. Ze worden toegeschreven aan 'een rechter'. Het is alvast niet Yves Liégeois.

---
Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/Klemskerke8420/posts/10218217903254323 (gearchiveerd: http://dpaq.de/NSYHP)

Artikel Unia: https://www.unia.be/nl/actiedomeinen/media-en-internet/internet/media-analyses/kettingmail-sjoemelende-migranten#Inhoud-van-de-kettingmail (gearchiveerd: http://dpaq.de/nYaTA)

Integrale toespraak van Yves Liégeois op 1 september 2011: https://www.om-mp.be/om_mp/files/en-savoir-plus/mercuriales/parquets%20generaux/Antwerpen/PGAntwerpen_2011.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/uKjSh)

Artikel in Het Nieuwsblad: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20110901_173 (gearchiveerd: http://dpaq.de/VQJpO)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com