Mensen met een langdurige aandoening hebben geen recht op 10 mondmaskers per week
28.7.2020, 11:16 (CEST)
Iedereen met een langdurige aandoening die voor 100 procent gedekt wordt door de verzekering heeft recht op tien maskers per week - dat stelt een man in een Facebookpost, die zo’n 3.000 keer is gedeeld. Onder de langdurige aandoeningen noemt de man "diabetes, hart-en vaatziekten, kanker, enz…", maar klopt dat verhaal wel?
BEOORDELING: Het verhaal klopt niet. Het bericht is afkomstig uit Frankrijk, waar zulke risicopatiënten wel recht hebben op tien maskers per week. In België is dat niet het geval.
FEITEN: Lieven Zwaenepoel, woordvoerder van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB), bevestigt aan het factcheckteam van dpa dat zo’n maatregel niet bestaat. "Moest er sprake zijn van gratis of verhoogd terugbetaalde mondmaskers voor mensen in risicogroepen zou dat via de apothekers verlopen", vertelt hij. "Er is wel sprake geweest van een gelijkaardige maatregel, maar voorlopig zonder resultaat." De enige uitzondering is het gratis stoffen mondmasker dat iedere inwoner van de federale overheid heeft gekregen.
De post lijkt te zijn overgenomen van Franse berichten. In Frankrijk is het inderdaad zo dat personen in een risicogroep recht hebben op 10 gratis maskers per week via de apotheker (pagina 2 van het document). Langdurige zieken met diabetes, hart- en vaatziekten maken deel uit van die groep, samen met nog andere risicopatiënten.
Professor Jean-Pierre Hernalsteens, viroloog en bioloog aan de Vrije Universiteit Brussel, benadrukt ook dat de kwaliteit van de mondmaskers van belang is. "De chirurgische maskers, die gemaakt zijn uit niet-geweven materiaal, beschermen marginaal beter dan stoffen mondmaskers", legt hij uit aan het factcheckteam van dpa. "In situaties waar je een groter dan gewoonlijk risico loopt en je de andere maatregelen niet kan naleven, zijn zo’n maskers van belang." Een voorbeeld van zo’n situatie is het vliegtuig nemen. "In dat geval kan je in overleg met je apotheker zo’n masker krijgen." Het gaat dan wel om een enkel masker.
---
Links:
Facebookpost: https://www.facebook.com/eric1701 (gearchiveerd: http://dpaq.de/oKSPW)
Over professor Jean-Pierre Hernalsteens: https://www.vub.be/profiel/jean-pierre-hernalsteens (gearchiveerd: http://dpaq.de/5n8cO)
Website van de Algemene Pharmaceutische Bond: https://www.apb.be/nl/corp/Pages/default.aspx (gearchiveerd: http://dpaq.de/MKcXX)
Document van het Franse ministerie van Volksgezondheid: https://solidarites-sante.gouv.fr/IMG/pdf/covid-19__distribution_masque_sortie_confinement.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/4qYbs)
---
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com