Geen opmars in autodiefstallen met plastic fles

16.07.2020, 12:06 (CEST)

Een wijd gedeeld bericht op facebook waarschuwt voor een nieuwe methode van autodiefstal. Dieven plaatsen een plastic fles tussen het voorwiel van de auto. Dat maakt een verdacht geluid bij het starten van de auto. Als de chauffeur uitstapt om de oorzaak van het geluid te onderzoeken, kunnen de dieven aan de haal gaan met de wagen. De waarschuwing zou afkomstig zijn van de politie.

BEOORDELING: Het bericht is fout. Zowel de lokale als de federale politie hebben geen weet van zulke diefstallen. Daarnaast werd de methode in andere landen al eerder ontkracht als een broodjeaapverhaal door verschillende factcheckingwebsites, waaronder snopes.com en 20minutes.fr. 

FEITEN: De federale politie heeft geen weet van autodiefstallen met behulp van een plastic fles. Dat laat de woordvoerder weten aan het factcheckteam van dpa. Dezelfde boodschap weerklinkt ook bij de lokale politie. De plaatser van de post woont in de West-Vlaamse gemeente Ingelmunster, die behoort tot de lokale politiezone Midow. De commissaris bevestigt telefonisch aan dpa dat er in hun politiezone geen zulke autodiefstallen hebben plaatsgevonden. 

Het verhaal deed al eerder in verschillende landen de ronde op sociale media. De Amerikaanse factcheckingwebsite snopes.com ontkrachtte het in 2018 al als een hoax. Ook de Franse factcheckingwebsite 20minutes.fr kwam tot die conclusie nadat het verhaal op de Franse sociale media de ronde deed.

---

Links:

Facebookpost: https://www.facebook.com/philip.laitem.5/posts/715615705899803 (gearchiveerd: http://dpaq.de/o0Pp5

Factcheck van de Franse website 20minutes.fr: https://www.20minutes.fr/societe/2182155-20171207-non-police-mis-garde-contre-technique-vol-voiture?fbclid=IwAR3kNXEczDLbK9e9jNuD8cT_F2gOhSE7vAJLr1l53tN_RbdJqbK64d-46oY (gearchiveerd: http://dpaq.de/BAYmT

Factcheck van de Amerikaanse website snopes.com: https://www.snopes.com/fact-check/criminals-using-plastic-bottles-carjack/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/NXE7x

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com