Je zal door een besmetting met het Sars-CoV-2-virus geen bloed plassen

03.07.2020, 17:02 (CEST)

Op sociale media gaat een verhaal rond over een man die positief getest zou zijn op Covid-19. Volgens het bericht zou de man daardoor bloed plassen en zouden de mensen die bij hem in de buurt komen zo'n 80 procent kans hebben om ook positief te testen. Bovendien beweert de auteur van het bericht dat de man is weggelopen uit het "ziekenhuis van Torhout", maar klopt dat wel?

BEOORDELING: Het grootste deel van de beweringen klopt niet. Bloed plassen is geen direct symptoom van het Sars-CoV-2-virus. Bovendien is de bewering dat er 80 procent kans is om besmet te geraken in de buurt van een coronapatiënt niet gestaafd op wetenschappelijke evidentie. Ten slotte is er volgens het AZ Delta ziekenhuis in Torhout niemand weggelopen tijdens de voorbije periode.

FEITEN: In het bericht wordt de man verweten dat hij sinds vrijdag 26 juni besmet is met Covid-19 en dat hij sindsdien bloed plast. Experts hebben echter hun vragen bij die bewering, aangezien bloed urineren geen direct symptoom is van het Sars-CoV-2-virus. Volgens het onderzoekscentrum voor volksgezondheid Sciensano zijn koorts, hoest en dyspnee (of benauwdheid) de voornaamste symptomen voor het virus. Ook kunnen patiënten last hebben van vermoeidheid en spierpijn.

De man zou volgens het bericht ook zijn weggelopen uit "het ziekenhuis van Torhout", maar ook dat klopt niet. Volgens het AZ Delta ziekenhuis in Torhout, het enige ziekenhuis in de gemeente, is er rond de periode van 26 juni (en erna) niemand uit het ziekenhuis weggelopen. Of de man in het ziekenhuis positief testte op corona kan om privacyredenen niet worden gedeeld.

Verder zou een vriendin van de man volgens het bericht 80 procent kans hebben om besmet te geraken, maar ook dat percentage wordt niet gestaafd door wetenschappelijke evidentie. Er bestaat namelijk geen onderzoek dat aantoont hoe groot die kans is in het bijzijn van een coronapatiënt. Wel bestaat er de R-waarde; het getal dat aangeeft hoeveel mensen één besmet persoon aansteekt. Op 3 juli staat die waarde op 0,93, vertelde Prof. dr. Pierre Van Damme, viroloog aan de Universiteit Antwerpen, in De Morgen en in Het Laatste Nieuws. De ziekenhuizen benadrukken wel dat het virus zeer besmettelijk is en dat telkens de hygiënische maatregelen gerespecteerd moeten worden.

Ten slotte begaat de auteur van het bericht mogelijk een inbreuk op de privacy. "Indien de man die afgebeeld wordt geen toestemming heeft gegeven om de afbeelding te gebruiken, en de afbeelding publiek gemaakt werd tegenover andere mensen, wordt zijn recht op afbeelding geschonden", zegt professor Patrick Van Eecke, expert privacy en GDPR-wetgeving aan de Universiteit Antwerpen.

---

Links:

Facebook bericht: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2999003053470611&set=a.2999003123470604&type=3&theater (gearchiveerd: http://dpaq.de/gRHDL)

Symptomen corona Sciensano: https://covid-19.sciensano.be/nl/covid-19-algemene-informatie (gearchiveerd: http://dpaq.de/EVnk9)

AZ Delta campus Torhout: https://www.azdelta.be/nl/bezoeker/campussen/campus-rembert-torhout(gearchiveerd: http://dpaq.de/JIlvW)

Prof. dr. Pierre Van Damme: https://www.uantwerpen.be/en/staff/pierre-vandamme/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/Fis1o)

Artikel De Morgen: https://www.demorgen.be/nieuws/de-besmettingsgraad-in-belgie-blijft-stijgen-maar-experts-zijn-niet-bezorgd~b95f0f3f/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F (gearchiveerd: http://dpaq.de/LDGZ5)

Artikel Het Laatste Nieuws: https://www.hln.be/nieuws/binnenland/r-waarde-stijgt-naar-0-93-en-daar-blijft-het-niet-bij-volgens-steven-van-gucht-volgende-week-haast-zeker-boven-1~a95f0f3f/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/3qggh)

Prof. dr. Patrick Van Eecke: https://www.dlapiper.com/en/belgium/people/v/van-eecke-patrick/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/j8Rfb)

Recht op afbeelding: https://www.gegevensbeschermingsautoriteit.be/recht-op-afbeelding (gearchiveerd: http://dpaq.de/4UC1w)

---
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com