De nakomelingen van Leopold II zijn niet verplicht om hun excuses aan te bieden voor het toenmalig beleid in Congo

23.06.2020, 12:21 (CEST)

Op Facebook stelt een gebruiker dat het fout is dat het Koninklijk Paleis zich moet verontschuldigen voor "de wandaden van koning Leopold II". Volgens het bericht moeten kinderen van IS-strijders zich ook niet verantwoorden voor de daden van hun ouders. Het is dus oneerlijk dat de "achter-achterkleinkinderen van Leopold 2" zich wel moeten verantwoorden.

BEOORDELING: De beweringen in het bericht kloppen niet. Noch het Koninklijk Paleis, noch de directe nakomelingen van Leopold II zijn verplicht om zich te verontschuldigen voor het toenmalig beleid in Congo.

FEITEN: Allereerst stelt het bericht dat de nakomelingen van koning Leopold II zich publiekelijk moeten verontschuldigen voor zijn wandaden in Congo. Daarmee kan impliciet verwezen worden naar de Belgische Monarchie en expliciet naar de directe nakomelingen van koning Leopold II. Hoewel het debat daarover nog steeds wordt gevoerd en de verschillende partijen zich hebben uitgesproken, is koning Filip tot op heden nog steeds niet verplicht om zich te verontschuldigen.

Ook het Koninklijk Paleis geeft aan dat er geen sprake is van een juridische verplichting. "Daarover wordt al een tijd gedebatteerd", zegt Francis Sobry, woordvoerder van het Koninklijk Paleis. "Verschillende politieke partijen hebben hun standpunt geuit tijdens een vergadering in De Kamer, maar een consensus is er niet gekomen."

Indien het bericht zou verwijzen naar de directe nakomelingen van koning Leopold II, is er nog steeds geen sprake van een juridische verplichting. Koning Leopold II kreeg drie dochters en één zoon. Omdat zijn zoon – kroonprins Leopold – al op zeer jonge leeftijd stierf, werd uiteindelijk Albert I, de jongste zoon van prins Filips de troonopvolger. Vandaag is alleen nog via de tak van het huis Bonaparte en van de familie Windisch-Graetz rechtstreekse afstamming van Leopold II in leven. 

Ook dr. Luc Vandeweyer, historicus die verbonden is aan het Rijksmuseum, zegt dat er een foute link is gemaakt in het bericht. "Er is geen directe lijn tussen koning Leopold II en koning Filip. Ook is het Koninklijk Paleis niet juridisch verplicht om excuses aan te bieden. Bovendien zitten er enkele generaties tussen, dus kunnen we de vraag stellen of zulke excuses wel zinvol zijn."

---

Links:

Bericht Facebook: https://www.facebook.com/gie.linet/posts/3302602013125610 (gearchiveerd: http://dpaq.de/VQtQx)

Artikel VRT NWS: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/06/12/je-kunt-koning-filip-niet-verantwoordelijk-stellen-voor-iets-da/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/MK7KE)

Artikel RTBF: https://www.rtbf.be/info/belgique/detail_le-roi-doit-il-presenter-ses-excuses-pour-leopold-ii-les-arguments-pour-et-contre?id=10521022 (gearchiveerd: http://dpaq.de/SkQ9g)

Stamboom huis Saksen-Coburg: https://www.dekamer.be/kvvcr/pdf_sections/pri/fiche/nl_08_00.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/2i66t)

Geschiedenis Leopold II: https://www.monarchie.be/nl/koninklijke-familie/geschiedenis/koning-leopold-ii (gearchiveerd: http://dpaq.de/aiYwz)

Geneanet Leopold II: https://gw.geneanet.org/genroy?lang=fr&n=de+belgique&oc=0&p=leopold+ii

---
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com