Je zal geen longziekte oplopen door een mondmasker te dragen en je eigen bacteriën in te ademen

16.06.2020, 17:18 (CEST)

Kan je jezelf besmetten door je eigen bacteriën en CO2 in te ademen omdat lange tijd je een mondmasker draagt? Volgens een bericht dat al honderden keren gedeeld werd op Facebook lijkt het daar wel op. Volgens het verhaal zou een jonge vrouw de acute longaandoening ‘pleuritis’ hebben opgelopen door "8 uur per dag, 6 dagen op 7 een mondmasker te dragen". Maar hoe realistisch is dat?

BEOORDELING: Hoewel het voorbeeld moeilijk te controleren valt, is het onmogelijk om jezelf te besmetten door je eigen CO2 en bacteriën in te ademen. Dat stellen verschillende artsen en virologen.

FEITEN: In het bericht wordt de situatie geschetst van een vrouw die 8 uur per dag, 6 dagen op 7 een mondmasker moet dragen omdat ze in een supermarkt werkt. "Ze was flauwgevallen en in het ziekenhuis hebben ze ontdekt dat ze een ernstige longziekte (pleuritis) heeft door zuurstofgebrek en het constant inademen van koolstofdioxide en de eigen bacteriën", valt er te lezen. Verder stelt de vrouw ook het gebruik van mondmaskers erg in vraag.

Verschillende experts reageren bedenkelijk op het bericht. Volgens hen is het namelijk niet mogelijk om een een infectie als pleuritis op te lopen door je eigen bacteriën en CO2 in te ademen. “Het lijkt me een heel onwaarschijnlijk verhaal”, zegt dokter Piet Vercauter, pneumoloog aan het OLV ziekenhuis in Aalst. “De infecties die een pleuritis veroorzaken zijn meestal virale infecties, of uitzonderlijk kan het ook een tuberculose (een bacteriële infectie, red.) zijn. Daarbij gaat het steeds om infecties die van buitenaf komen en niet door bacteriën uit onze normale flora.”

Volgens dokter Eva Van Braeckel, longarts aan het UZ Gent, kan je bovendien niet rechtstreeks via de ingeademde lucht pleuritis oplopen. “Pleuritis is een ontsteking van het longvlies, dat rond de longen zit. Het komt niet rechtstreeks in verband met de luchtwegen. Er zijn bepaalde virussen en bacteriën die pleuritis kunnen geven, bijvoorbeeld als complicatie van een longontsteking.”

Ook het gezondheidsfonds Longfonds stelt dat je pleuritis niet zomaar krijgt en dat het kan voortvloeien door last van andere ziektes, zoals griep. Dat beaamt ook viroloog Steven Van Gucht. "Pleuritis doe je onder meer op door bacteriën die je inademt in de buitenomgeving. Je zal jezelf niet besmetten door een mondmasker te dragen en door je eigen bacteriën in te ademen. Die zitten al in je lichaam."

Volgens Van Gucht en Van Braeckel kan een verzwakt immuunsysteem wel aan de basis liggen van de besmetting. "Onze luchtwegen zijn niet steriel. Er zijn meerdere soorten bacteriën aanwezig, die onder controle worden gehouden door ons immuunsysteem. Wanneer dat verzwakt, kan een bacterie beginnen woekeren. Maar nogmaals, die bacteriën loop je op van buitenaf. De theorie van ziek worden door eigen bacteriën in te ademen slaat nergens op.”

---

Links:

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/Lily.of.Flanders/posts/10223395351729771 (gearchiveerd: http://dpaq.de/6t4lD)

Longfonds: https://www.longfonds.nl/pleuritis/oorzaken-pleuritis#:~:text=Het%20wordt%20vaak%20veroorzaakt%20door,virus%20of%20bacterie%2C%20zoals%20griep

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com