Amerikaanse man die kort in de boeien wordt geslagen door politie is geen FBI-agent

5.6.2020, 16:38 (CEST)

De voorbije dagen regende het filmpjes en berichten op sociale media als protest tegen de dood van de Amerikaan George Floyd. Zo werd een video waarin een zwarte man werd gearresteerd en vervolgens meteen weer vrijgelaten wereldwijd massaal gedeeld. Volgens verschillende posts op Facebook, Twitter en Instagram zou de man een undercover FBI-agent zijn.

BEOORDELING: De video dateert van 2019 en werd door de heersende discussie gepubliceerd. Bovendien is er geen bewijs dat de man een FBI-agent is en ontkent de Amerikaanse politie dat de man voor de geheime dienst werkt.

FEITEN: In de video wordt een man met donkere huidskleur gecontroleerd en kort in de boeien geslagen door twee witte agenten. De man herhaalt verschillende keren in de video dat hij "niet de persoon is die ze zoeken". Na de controle van zijn identiteitskaart, geven de agenten toe dat ze zich vergist hebben en laten ze de man vrij. Gezien de huidige situatie vormt het beeldmateriaal daardoor nog meer voer voor protest dan anders. 

Al snel raakte het gerucht verspreid dat de man eigenlijk undercover voor de FBI (het Federal Bureau of Investigation) werkt, hoewel daar nooit enig bewijs van wordt getoond in de video. Ook de politie van Rochester in de Amerikaanse staat Minnesota - waar het voorval zich afspeelde - bevestigt dat de man nooit voor de FBI heeft gewerkt en lichten ze de motivatie van de aanhouding toe: de man was "even groot, hetzelfde gewicht en dezelfde leeftijd van een persoon die werd gezocht". Verder geeft de politie aan dat de video al was opgenomen op 1 juni 2019. Ook de persoon die vermoedelijk de video maakte, bevestigt dat via Instagram.

Onderzoek van verschillende factcheckers heeft uitgewezen dat de video waarschijnlijk eerst gedeeld is via Instagram door @ThisIsNike1, die zichzelf omschrijft als de maker van de video en vriend van de persoon die wordt gecontroleerd. De tweet waarin hij dat letterlijk stelt is inmiddels verwijderd, maar valt nog te lezen in bepaalde factchecks. Volgens een factcheck van Snopes verspreidde @ThisIsNike1 via Twitter mogelijk zelf het gerucht dat de man een FBI-agent was, waarna hij meerdere keren uitlegde dat het om een "grap" ging. Op zijn Twitterpagina lacht hij nog regelmatig met dat feit. Ook andere gebruikers merkten die conclusie op. 

---

Links:

Video 1: https://www.facebook.com/mohamed.achahbar.3192/videos/2813902968857297/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/Lrmne)

Video 2: https://www.facebook.com/smitproducties/videos/2601579223417203/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/zElx1)

Video 3: https://www.facebook.com/recepten01/videos/691093135018650/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/ZfZ0j)

Persbericht politie Rochester: https://www.rochestermn.gov/Home/Components/News/News/7784/1121?backlist=%2f (gearchiveerd: http://dpaq.de/QEtwU)

Instagram video: https://www.instagram.com/p/CA03U0UngfG/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/ONUmg)

Factcheck Reuters: https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-minnesota-detained-fbi/fact-check-man-detained-in-rochester-minnesota-is-not-an-fbi-agent-idUSKBN2383Q9 (gearchiveerd: http://dpaq.de/MoUDX)

Factcheck NZ Herald: https://www.nzherald.co.nz/world/news/article.cfm?c_id=2&objectid=12336675 (gearchiveerd: http://dpaq.de/Lp2mE)

Factcheck Boomlive: https://www.boomlive.in/fake-news/fbi-agent-accidentally-arrested-during-2020-us-protests-a-factcheck-8328?infinitescroll=1 (gearchiveerd: http://dpaq.de/oApXv)

Factcheck Snopes: https://www.snopes.com/fact-check/fbi-agent-arrested-protests/

---
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com