George Soros heeft niet gezegd dat hij zwarte haatgroepen wil sponsoren om de VS neer te halen

04.06.2020, 15:29 (CEST)

Volgens een foto op Instagram zou Hongaars-Amerikaans zakenman George Soros gezegd hebben dat hij de Verenigde Staten wil neerhalen door zwarte haatgroepen te sponsoren. In een interview met het Duitse dagblad Bild-Zeitung zou Soros in 2014 verteld hebben dat hij ze in een "mentale valstrik" wil lokken, zodat ze "witte mensen de schuld geven". Maar wat is daarvan aan?

BEOORDELING: George Soros heeft nooit zulke uitspraken gedaan. Het gaat om een oude hoax die enkele jaren eerder ook opdook. Soros heeft nooit een dergelijk interview gegeven aan Bild.

FEITEN: "De zwarte gemeenschap is het makkelijkst om te manipuleren", "we laten ze de witte mensen de schuld geven", allemaal uitspraken die Soros zou hebben gedaan in een interview met Bild. Maar uit een duik in de archieven van Bild en een zoekopdracht via kernwoorden "Soros" en "Bild" op Google blijkt dat die uitspraken compleet verzonnen zijn. Sterker nog, Soros verscheen in 2014 slechts twee keer in een artikel van Bild, op 3 april en op 1 november. Maar ook daarin worden geen verwijzingen gemaakt naar mogelijke uitspraken.

Het is bovendien niet de eerste keer dat de hoax opduikt. Onder meer Politifact en Snopes voerden enkele jaren geleden al een factcheck uit naar het zogezegde interview. Daaruit blijkt dat de quote voor het eerst gelinkt werd aan Soros in 2016. De uitspraken zijn daardoor niet alleen fout, maar ook erg onrealistisch, omdat zulke citaten normaal gezien meteen het wereldnieuws zouden halen.

Tenslotte contacteerde Politifacts de Open Society Foundations, de filantropische organisatie die werd opgericht door Soros. Die vertelden dat er geen waarheid zat in de post. Kortom, het gaat puur om een verzinsel.

---

Links:

Foto Soros: https://www.instagram.com/p/CA58Y04pq9q/?utm_source=ig_embed (gearchiveerd: http://dpaq.de/NyW2f)

Archieven Bild: https://www.bild.de/suche.bild.html?type=article&query=soros&resultsStart=20&resultsPerPage=10 (gearchiveerd: http://dpaq.de/Dj041)

Artikel Soros 1: https://www.bild.de/politik/ausland/bulgarien/die-boesen-schimpftiraden-der-politiker-35350392.bild.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/JHbUm)

Artikel Soros 2: https://www.bild.de/politik/ausland/kongresswahlen/teuerster-us-kongress-wahlkampf-aller-zeiten-38325962.bild.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/DU2vO)

Factcheck Politifacs: https://www.politifact.com/factchecks/2020/jun/03/viral-image/george-soros-didnt-say-he-would-bring-down-united-/

Factcheck Snopes: https://www.snopes.com/fact-check/george-soros-bring-down-us/

Open Society Foundations website: https://www.opensocietyfoundations.org/

---
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com