5G is uitgerold in verschillende Chinese steden

03.04.2020, 17:44 (CEST)

In meerdere berichten en posts wordt een verband gelegd tussen de verspreiding van het coronavirus en de lancering van 5G, de nieuwste generatie mobiel internet. Onder meer wordt er beweerd dat Wuhan in China «de eerste plek was waar 5G van start ging en massaal brak daar de pleuris uit door het 'Coronavirus'».

BEOORDELING: Er is geen verband tussen het coronavirus en de straling van mobiele netwerken. Wuhan is ook maar één van vele Chinese steden waar het 5G-netwerk is uitgerold.

FEITEN: Sinds december 2019 waren er in en om Wuhan, de hoofdstad van de oostelijke Chinese provincie Hubei, veel meldingen van een nieuwe longziekte, die van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) inmiddels de naam COVID-19 heeft gekregen. De longontsteking bleek veroorzaakt te zijn door het nieuwe virus SARS-CoV-2. Onderzoek van het Chinese Center for Disease Control and Prevention traceerde het virus tot een voedselmarkt in Wuhan waar naast vis ook levende wilde dieren werden verhandeld (http://dpaq.de/bH1D4).

Reeds in mei 2018 werd aangekondigd dat 5G zou worden getest in tenminste 16 Chinese steden, waaronder naast Wuhan ook Peking en Shanghai (http://dpaq.de/FJaMU).

In oktober 2019 maakten drie Chinese telecommunicatiebedrijven - China Mobile, China Telecom en China Unicom - bekend dat zij per 1 november officieel met 5G aan de start zouden gaan (http://dpaq.de/KNfeg).

Op het moment dat het coronavirus voor het eerst optrad, was 5G in Wuhan al anderhalfjaar in de lucht. Toch wordt in sommige berichten beweerd dat er een verband bestaat: «Wuhan was de eerste stad waar 5G is ingevoerd. Iran, cruiseschepen en Italië, Lombardije zijn de eerste plaatsen waar men 5G heeft ingevoerd.» Er wordt ook gezegd dat 5G het immunsysteem zou onderdrukken. Door 5G zou een «biologische schokgolf» optreden «omdat ons organisme geen raad weet met de belastende, nieuwe situatie». (http://dpaq.de/PSalM)

Het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid heeft opdracht gegeven tot nader onderzoek naar de effecten van 5G. «Op deze manier kan het Departement Omgeving werken aan een wetenschappelijk onderbouwd beleid. 5G zal in elk geval moeten voldoen aan normen voor het beperken van de blootstelling die van toepassing zijn in Vlaanderen.» (http://dpaq.de/IxaPf)

---

Links:

Bijdrage: https://www.facebook.com/nathalieraphanello/posts/1915719338553094 (gearchiveerd: http://dpaq.de/Q4Foy)

WHO over het uitbreken van het coronavirus: https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200121-sitrep-1-2019-ncov.pdf?sfvrsn=20a99c10_4 (gearchiveerd: http://dpaq.de/bH1D4)

Eerstetests met 5G in Chinese miljoenensteden: https://www.rcrwireless.com/20180502/5g/chinese-government-greenlights-5g-trials-major-cities-tag23 (gearchiveerd: http://dpaq.de/FJaMU)

Chinese bedrijven kondigen uitrol van 5G aan: https://www.reuters.com/article/us-china-telco-5g/chinas-state-telecoms-to-launch-5g-services-on-friday-idUSKBN1XA0JC (gearchiveerd: http://dpaq.de/KNfeg)

Vlaamse overheid: https://omgeving.vlaanderen.be/straling-en-5g

---

Contact met het team van factcheck: factcheck-belgium@dpa.com